آموزش نصب جعبه فیوز ساختمان

جعبه فیوز از قسمت های مختلف برق ساختمان و به معنای دیگر قلب تپنده برق هر ساختمان است. بهترین محل برای نصب جعبه فیوزدرب ورودی ساختمان است. چرا که در این محل،  سر خط تمام کابل های برق وارد ساختمان می شوند و از آنجا توسط جعبه فیوز به سمت مصرف کننده های مختلف در ساختمان تقسیم بندی می گردد.  وظیفه ی آن تغذیه ی تمام سرخط های برق ورودی ساختمان بوده و در نقشه های برق با علامت اختصاری DP نشان داده می شود.

یکی از مزیت های مهم جعبه فیوز این است که اگر مشکلی در یک سرخط ایجاد گردد، فقط آن مسیر قطع و از مدار خارج می شود. در این صورت بقیه ی مسیر ها قطع نمی گردد.

کابل های مورد نیاز در جعبه فیوز

برای نصب کنتورهای 25 آمپر در جعبه فیوز از یک کابل 3در 4، برای کنتورهای 32 آمپر از کابل 3 در 6  و برای کنتورهای 50 آمپر از کابل 3 در 10 استفاده می شود. معمولا در ساختمان ها جعبه فیوز های 8 یا 12 تایی بکار می برند. این به این معناست که جعبه فیوز گنجایش 8 یا 12 کلید مینیاتوری را دارد.

 

آمپراژ کنتور

 

کابل مصرفی

25 آمپر

4 * 3
32 آمپر

6 * 3

50 آمپر

10 * 3

 

تا چند سال قبل به جای استفاده از جعبه فیوز در سیم کشی ساختمان، از جعبه تقسیم استفاده می شد. بدین صورت که از آن برای انشعاب گرفتن در مسیر لوله ها و سیم ها بکار می رفت.

 

انواع فیوز مورد استفاده در جعبه فیوز

فیوزهای مورد استفاده در جعبه فیوز انواع متفاوتی دارد. از آن جمله می توان به فیوز فشنگی، فیوز مینیاتوری، فیوز اتوماتیک و محافظ جان نام برد.

فیوز فشنگی: از سه قسمت پایه، مغزی و کلاهک تشکیل شده که در صورتی که عمل کند باید مغزی آن را دور انداخت و به صورت یکبار مصرف می باشد.

فیوز مینیاتوری: این نوع فیوزها جزو پرکاربردترین نوع فیوزهای ساختمان می باشد. از لحاظ سرعت به چند دسته تقسیم شده و بر روی آن درج گردیده و معمولا در برق ساختمان از نوع B و C استفاده می شود. امروزه جزو پر کاربردترین فیوزها می باشد.

محافظ جان: این کلید علاوه بر اضافه بار و اتصال کوتاه، می‌تواند از برق گرفتگی، شوک الکتریکی، جریان نشتی و افزایش ولتاژ هم از مدار محافظت کند.

برای استفاده از فیوز ها (فیوز مینیاتوری) بایستی به مورد استفاده ی آن توجه گردد، به طور مثال معمولا برای سرخط چراغ ها و روشنایی ها از فیوز مینیاتوری نوع B و 10 آمپر استفاده می شود. هم چنین برای سر خط پریز ها از کلید مینیاتوری نوع C و 16 آمپر استفاده می گردد.

برای فیوز اصلی نیز از بایستی از کلید مینیاتور هم آمپر با آمپراژ کنتور استفاده نمود و … .

 

مدار برق

 

نوع کلید مینیاتوری

آمپراژ

سر خط چراغ ها و روشنایی

B 10 آمپر

سر خط کولر آبی

C 10 آمپر
سر خط پریز ها C

16 آمپر

فیوز اصلی B

هم آمپر با آمپراژ کنتور

 

روش سیم کشی و سر بندی جعبه فیوز

در کلید های مینیاتوری ورودی و خروجی در نحوه ی عملکرد آن تاثیری ندارد. یعنی می توان برای اتصال ورودی، ترمینال بالا یا پایین فیوز مینیاتوری فرقی ندارد. ولی در استاندارد های برق ساختمان بهتر است ورودی از بالای کلید مینیاتوری و خروجی از پایین باشد.

نحوه ی کابل کشی فیوز ها برای تک فاز یا سه فاز بودن فیوز ها و یا استفاده از کلید محافظ جان در آن متفاوت است.

سیم کشی جعبه فیوز تک فاز بدون کلید محافظ جان

در این نوع سیم کشی ابتدا بایستی سیم های فاز، نول ورودی و ارت به جعبه فیوز وارد گردد. سیم فاز به فیوز مینیاتوری اول وارد شده و به همین ترتیب به ورودی فیوز های دیگر منشعب می گردد. از خروجی کلید مینیاتوری نیز اتصالی به مصرف کننده ی مورد نظر ایجاد نمایید. سیم نول هم به صورت مستقیم از ترمینال، به سمت مصرف کننده هدایت می گردد. در پایان سیم ارت را به مصرف کننده متصل نمایید.

سیم کشی جعبه فیوز تک فاز با کلید محافظ جان

در این حالت سیم فاز و نول را به ترمینال های ورودی محافظ جان متصل کرده و در ادامه مانند حالت قبل فاز به فیوز های مینیاتوری منشعب گشته و از خروجی آن به مصرف کننده هدایت می گردد، نول و ارت را نیزبعد عبور از ترمینال به مصرف کننده وصل نمایید.

سیم کشی جعبه فیوز سه فاز

در این نوع سیم کشی باید به این نکته توجه نمود که مصرف کننده ی ما سه فاز است یا تک فاز.

اگر مصرف کننده سه فاز باشد بایستی از فیوز سه فاز استفاده نمود. در این حالت هر یک از سه فاز برق شهری را به سه درگاه ورودی فیوز وصل کرده و از سه درگاه خروجی فیوز به مصرف کننده متصل نمایید. نول اصلی را نیز به صورت مستقیم به مصرف کننده وصل کنید. در صورتی که از محافظ جان استفاده نمودید، قبل از اتصال سه فاز برق شهری و نول به فیوز، آن را به محافظ جان متصل و سه فاز برق شهری را از محافظ جان به فیوز و سپس مصرف کننده هدایت کنید.

آموزش ویدیوی نصب جعبه فیوز

محصولات هاینیکس درجعبه فیوز

شرکت پایا رسا الکترونیک  با توجه به اندازه و نحوه ی قرار گیری فیوز ها در جعبه فیوز، محصولات خود از جمله ساعت فرمان نجومی هفتگی WiFi، ساعت فرمان نجومی هفتگی کنترل از راه دور، کنترل فاز اصلاح گر خود کار و … با برند هاینیکس را چنان طراحی نموده که علاوه بر قرار گیری راحت در ریل جعبه فیوز، بتوان از مباحثی چون کنترل و مانیتور مصرف کننده بوسیله ی نرم افزار  بر روی تلفن همراه  کاربر نیز بهره مند شد.

در پایان می توان گفت جعبه فیوز دارای مزیت های زیادی در برق کاری ساختمان می باشد. می توان با استفاده از محصولات هاینیکس و استفاده از ساعت فرمان نجومی هفتگی آن، از یک خروجی برای کنترل کولر یا سیستم سرمایشی ساختمان و از خروجی دیگر برای کنترل روشنایی منزل استفاده نمود.  با زمان بندی در زمان های مورد نظر کاربر که در ساختمان حضور ندارد، چراغ ها در ساعات خاصی قطع و وصل می شوند. با استفاده از این تجهیزات، علاوه بر راحتی کار برقکار در هنگام برق کشی ساختمان، امنیت برای ساکنین ساختمان نیز حاصل می گردد.

مهم ترین مزیت جعبه فیوز نیز چنان که اشاره شد این است در صورت بروز هر نوع مشکل در سرخط ها، فقط برق آن مسیر قطع گردیده و مابقی مسیر ها دارای برق بوده به فعالیت خود ادامه می دهند. در این حالت نیز با محصولات هاینیکس می توان حتی بدون باز نمودن درب تابلو برق، سر خط مربوطه را قطع و وصل و یا مصرف کننده ی مورد نظر را روشن و یا خاموش  نمود.

ممکن است برای شما سوالاتی در مورد اینکه ساعت فرمان چیست؟، تفاوت ساعت فرمان نجومی و هفتگی، اتصالات محصولات هاینیکس و همچنین انواع ساعت فرمان پیش آید که برای پاسخ این سوالات می توان به مقالات دیگری که در سایت www.hinics.com  قرار گرفته است مراجعه فرمایید.

با هاینیکس یک قدم نزدیک تر به آینده

 

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

محصولات مرتبط